Anuncis a Instagram Com detectar si et dirigeixen a una botiga falsa?

By noviembre 30, 2020Marcas

Has tingut dubtes alguna vegada sobre si la botiga a la qual dirigia un anunci d’Instagram era fraudulenta? Vols saber com evitar comprar en una botiga falsa que suplanta una marca reconeguda?

Com vam comentar en el nostre post Saps com afecten els anuncis falsos d’Instagram al teu eCommerce?, cada vegada trobem més anuncis en xarxes socials que intenten dirigir-nos a llocs web fraudulents a través de suculents descomptes de marques conegudes, productes atractius (i aparentment reals) de marques desconegudes a molt bon preu, o promocions i sortejos que prometen un interessant premi final.
Malgrat els esforços de xarxes socials com Instagram de lluitar contra els ciberdelinqüents i els comptes falses, l’aparença tan real d’aquests anuncis fa que, al menys durant uns dies, circulin lliurement per la xarxa. Per això, hem d’estar alerta per detectar quan un anunci ens està intentant enganyar i quins senyals ens han de fer sospitar que el domini a què ens dirigeix ​​una publicació és fraudulent.

Com saber si un anunci d’Instagram és fals o enganyós

En Instagram els anuncis apareixen com una publicació més al nostre feed, intercalant amb les publicacions dels perfils que seguim. Això dificulta de vegades que ens adonem de quan estem veient un anunci o de qui l’ha publicat. Tenim l’hàbit de revisar ràpidament les nostres xarxes socials sense fixar-nos en massa detalls fins que una imatge o text crida la nostra atenció, i això és una cosa que saben els ciberdelinqüents, especialment quan els seus estafes es basen en promocionar productes de marques molt reconegudes.
Per això, abans de deixar-te enganyar, tingues en compte aquests consells:

  • Desconfia dels grans descomptes: Si en un anunci un preu et sembla massa bo per ser cert, segurament serà perquè no ho sigui.
  • Revisa els comentaris de la publicació: De vegades els usuaris que han detectat un engany deixen els seus comentaris per evitar que més gent caigui en la mateixa estafa. També en els comentaris podràs veure si hi ha queixes d’altres usuaris alertant sobre la baixa qualitat dels productes comprats o problemes en la recepció de les seves comandes.
  • Comprova sota quin nom d’usuari es publica l’anunci: Això pot ajudar-te a detectar suplantacions d’identitat de marques reconegudes ja que els delinqüents solen utilitzar el nom de la marca però modificada d’alguna manera que et farà dubtar:
   • Marques mal escrites (Typosquatting): Campereshop (en lloc de camper), bimbayblola (en lloc de Bimba i Lola) …
   • Marques a les quals se’ls afegeixen paraules o lletres a la fin: adidasin, raybanoffer …

Si no coneixes la marca o la botiga en qüestió, busca-la en internet. Si es tracta d’un frau recurrent, trobaràs algun comentari que faci referència a aquesta botiga (encara que els ciberdelinqüents solen canviar ràpidament les denominacions). També has de sospitar si no trobes cap esment de la marca en qüestió.

 • Mira si el perfil té un compte actiu a la xarxa: Si té un compte actiu és bastant probable que la marca hi hagi (encara que has de tenir en compte que no totes les empreses que s’anuncien en xarxes socials estan obligades a tenir perfils).

Si segueixes aquests passos, podràs tenir una visió més clara de si estàs davant d’un anunci fals o real. No obstant això, de vegades detectar no és senzill, pel que hauràs de fer clic a l’enllaç i prestar atenció a determinats aspectes dins de la botiga per assegurar-te que no estàs davant d’un intent d’estafa.

Com saber si la botiga a la que et dirigeix ​​un anunci de xarxes socials és una estafa

 • Presta atenció a la configuració de l’domini: Comprova sempre que el nom de la marca apareix ben escrit en la direcció, que no tingui caràcters estranys i revisa quina és l’extensió que utilitza (el que ve darrere d’ell.) Si utilitzeu extensions habituals com. ÉS o .COM tindrà més possibilitats de ser una botiga real que aquelles que utilitzen extensions poc comuns com .TOP, .INFO, etc.
 • Assegura’t d’estar en una web segura: A les webs que tenen certificat de seguretat SSL / TLS el domini comença per HTTPS, en lloc de per HTTP i apareix un cadenat a l’esquerra de la url. Aquesta S i aquest cadenat t’indiquen que en aquesta web es protegeixen la confidencialitat i la seguretat de les teves dades.
 • Comprova la redacció dels textos: En moltes webs falses els textos estan mal escrits, barregen idiomes (anglès i espanyol, per exemple) o són traduccions clarament deficients.
 • Revisa la Política de privacitat i la política de devolucions: Si els textos estan incomplets, mal traduïts o barregen idiomes, és probable de nou que la botiga sigui falsa.
 • Busca informació sobre l’empresa: Tota botiga real té un apartat al seu web per incloure informació sobre l’empresa (Qui som, Sobre nosaltres, etc.) Sospita de totes aquelles webs que no inclogui aquesta informació.
 • Mira si inclou informació de contacte: Telèfons, emails, un mapa amb l’adreça física … Si no volen que els trobis, per alguna cosa serà.
 • Utilitza alguna eina que analitzi la fiabilitat del web: Hi ha eines gratuïtes, com Scamadviser que t’ajuden a detectar si un web és una estafa. Simplement introduint la url en el cercador veuràs un gràfic que inclourà les dades del web (país, data de creació, ubicació, comentaris dels usuaris …) i ha d’indicar en vermell el risc que estiguis davant d’una botiga falsa. Això també t’ajudarà a saber la procedència dels productes que en moltes ocasions pot influir en la seva qualitat.
Marketing EBRAND

Author Marketing EBRAND

More posts by Marketing EBRAND